Vrijwilliger v/h jaar nominatie

Jaarlijks organiseert de NHB de handboog awards, hier worden mensen en verenigingen in verschillende categorieën genomineerd en mogen de nederlandse schutters hun stem uitbrengen.

Voor de handboog awards 2021 is voor het eerst een lid van HBS de Ster genomineerd en het is niet meer dan passend dat het niemand minder is dan onze voorzitter Ko Renet in de categorië “Vrijwilliger van het jaar”.

Stem hier voor de handboog awards awards

Bij de nominatie staat het volgende vermeld:

Ko is voorzitter van Handboogschutterij De Ster dit sinds korte tijd een geweldig nieuw clubgebouw hebben. Het bestuur heeft keihard gewerkt om de realisatie van deze accommodatie mogelijk te maken en Ko heeft hier zowel in de voorbereiding, subsidieaanvragen en uitvoering ontzettend veel vrijwillige tijd en energie in gestoken. Hij heeft dit gedaan voor alle leden waardoor zij nu kunnen schieten in een prachtig gebouw met de nodige luxe snufjes. Dit draagt bij aan het levend houden van onze geweldige handboogsport.”

Natuurlijk is in het jaar 2021 de nieuwbouw het middelpunt van alle aandacht geweest maar dit jaar (2022) is ook het jaar dat onze vereniging 100 jaar bestaat. Dit is ook voor Ko persoonlijk een uniek jaar, hij is dit jaar 50 jaar lid, 45 jaar bestuurslid en maar liefst 40 jaar voorzitter van onze vereniging! Daarom leek het ons een goed moment om eens terug te kijken op een indrukwekkende carrière van de man die al zolang het boegbeeld en een drijfveer is van onze vereniging en wat er onder zijn voorzitterschap allemaal met onze vereniging is gebeurd.

Als 13 jarig knaapje kwam Ko bij onze handboog vereniging en bleek al snel een verenigings mens in hart en nieren, het duurde niet al te lang voordat hij (op 18 jarige leeftijd) een bestuurspositie op zich nam. Enkele jaren later zou hij opnieuw zijn verantwoordelijkheid nemen door de voorzitters rol op zich te nemen.

Al vroeg in zijn voorzitters carrière werd ons oude lokaal gesloopt! Dit klinkt heel ernstig, maar de reden was dat er plaats gemaakt moest worden voor een nieuw en gemoderniseerd lokaal. In deze dagen was onze vereniging geen grote vereniging, zelfs niet vergeleken met andere handboogschutterijen in onze gemeente, en de nieuwbouw leek een bijna onmogelijke taak.
Het was dankzij Ko en enkele andere hardwerkende vrijwilligers die hun blik op de toekomst hadden gericht en niet bang waren om moeilijke beslissingen te nemen dat met zo goed als geen geld in kas, een handvol leden en de nodige problemen uiteindelijk een voor de tijd zeer modern lokaal werd neergezet waar we zo’n 35 jaar allemaal veel plezier aan hebben beleefd.

Ko – Nieuwbouw 1986

Net als de meeste verenigingen heeft ook onze vereniging altijd goede en slechte tijden gehad, van een tijd waar we geen 6-tal aan schutters bij elkaar kregen tot een tijd waar we met 36 jeugdschutters een groot tekort aan trainers hadden, we hebben het allemaal zien langskomen. Eén ding veranderde echter nooit en dat was dat als verening we altijd onze blik op de toekomst hebben geworpen.

In de jaren 90 uitte dit constant streven naar verbetering zich door een uitbreiding van ons lokaal met automatische banen. Niet geheel ongekend in die dagen maar toch zeker weer een stap richting de toekomst! Ook werd de grond waar onze vereniging op stond gekocht, ook een niet geheel oncontroversiele beslissing aangezien we alijd een hele mooie pacht deal hebben gehad met de brand bier brouwerij, maar ook deze beslissing bleek ons uiteindelijk geen windeieren te leggen.

Eind jaren 90 en vroeg in het nieuwe millenium zag onze vereniging een mooie groei in leden en ook sportieve prestaties, iets wat tegen de trend inging van het verenigings leven in midden limburg waar toch vooral de kleinere verenigingen het vaak zwaar te verduren hadden.

Ook begon onze vereniging steeds meer te organiseren, bondswedstrijden, toernooien en uiteindelijk ook voor het eerst onze 3D Experience, altijd met het streven de organisatie net een beetje extra te geven. Een instelling die ervoor zorgde dat onze 3D experience in zijn eerste jaar door een duits handboogblad werd uitgeroepen tot beste buitenlandse 3D wedstrijd.

Omdat het traditionele 25 meter 1 pijl systeem waar onze vereniging uit voort komt toch steeds moeilijkere tijden tegemoet ging werd besloten om alle aspecten van het handboogschieten te omarmen. Langzaam maar zeker begon het kleine groepje 3D schutters uit te groeien en in 2018 werd besloten om een 2e vereniging op te richten aangesloten bij de NHB, wederom gericht op de toekomst om ook nationale en zelfs internationale competities te faciliteren voor de leden. In veel ogen een wat rare beslissing aangezien we maar 3 leden hadden die actief waren binnen de NHB. Deze kleine groep is tot nu toe ieder jaar gegroeid en heeft ook al successen opgeleverd. Na 4 jaar hebben we 16 NHB leden, zijn met 4 jeugdschutters de hofleverancier van het RTC Weert waaronder 1 schutter in Jong Oranje en hebben onze schutters al een berg regionale, rayon en nationale titels weten binnen te halen.

Ko’s Droom – Onze droom

In 2008 tijdens de jaarvergadering presenteerde Ko Renet zijn droom, nog 1 keer wilde hij een grote verbouwing aan ons lokaal, een uitbreiding van 8 buitenbanen naar 12 overdekte banen en de benodigde extra zitruimte. “Helaas” (voor dat moment in ieder geval) was het dorp om ons heen in de laatste decennia ook veranderd en gegroeid en was er veel weerstand op het uitbreiden van onze vereniging in een toch al door parkeerproblemen geplaagd dorp. Voor het eerst werd gespeeld met het idee voor een verhuizing en een totale nieuwbouw.

Dit bleek uiteindelijk een zware bevalling, het enige waar de betrokken partijen het over eens konden worden leek te zijn dat onze bestaande locatie problematisch was. voor de rest schommelde het van “het kan gaan gebeuren” tot “het gaat nooit meer gebeuren” voor meer dan 10 jaar. Door deze hele tijd was het Ko altijd vooraan in de gesprekken met alle betrokken partijen om de mogelijkheden te blijven bespreken en in 2020, na 12 jaar, was dan eindelijk de kogel door de kerk: De nieuwbouw mocht van start.

Ook in onze nieuwbouw die op enkele kleine afrondingen na nu volledig voltooid is, is het moeilijk om iets te vinden, van ruwbouw tot wanddecoratie, waar Ko niet een directe invloed op gehad heeft.

Ko – Nieuwbouw 2022

Vrijwilligers

Ko zal ook de eerste zijn die zal zeggen dat niets alleen bereikt word en dat je het als vereniging altijd samen zal moeten doen (en zal als ik heel eerlijk ben dit bericht misschien met een beetje dubbel gevoel lezen). Maar het is nu eenmaal een feit dat hij al 40 jaar symbool staat voor de vele vrijwilligers die onze verening helpen en hebben geholpen. En door zijn zakelijke aanpak, perfectionisme (waar sommige van ons hem nog wel eens een beetje mee willen pesten), harde werk en op de toekomst gerichte visie een cultuur heeft gecreëerd van leden zowel binnen als buiten het bestuur die nooit 100% tevreden zijn en altijd opzoek zijn naar verbeteringen.

En dat is waarom wij vinden dat zijn nominatie terecht is niet alleen voor hem persoonlijk maar ook als symbool voor de enorme veelheid leden en vrijwilligers die de afgelopen 100 jaar hebben bijgedragen aan het voortbestaan en het floreren van onze vereniging en de constante blik op de toekomst zelfs in tijden waar het moeilijk is om te zien waar die toekomst toe zal leiden.

Ko en alle andere vrijwilligers verleden, heden en toekomst die in grote of kleine mate hebben bijgedragen aan onze vereniging namens HBS de Ster en HBS de Ster 2.0 van harte bedankt en hopelijk mogen we samen nog veel bereiken in de nabije en verre toekomst.

Breng hier uw stem uit voor de handboog awards!

Translate »