Wedstrijden

Doordat handboogschieten een enorm gevarieerde sport is zijn er ook enorm veel wedstrijd vormen. Hier zullen we om te beginnen eens een omschrijving geven van de meest verschoten wedstrijd vormen in Nederland en hiermee ook de wedstrijdvormen die onze vereniging aanbiedt.

De meeste wedstrijdvormen kunnen met iedere boog worden geschoten (soms worden bepaalde boog soorten uitgesloten). Toch heeft iedere wedstrijd vorm een dominante boog vorm. Zo worden de meeste target wedstrijden met Recurve of Compound geschoten en wordt de 3D wereld gedomineerd door de meer traditionele schutters.

25 meter 1 pijl


25m 1 Pijl is een wedstrijdvorm die een ontzettend lange traditie kent in uitsluitend Nederland en België. Binnen onze vereniging is dit dan ook de meest beoefende tak van de sport.

In deze competitie worden per wedstrijd (meestal) 25 pijlen verschoten op 25 meter afstand op een 60 CM blazoen. En zoals de naam al zegt, slecht 1 pijl per ronde! Deze discipline komt uit de café tak van de sport en is dan ook uitermate geschikt voor recreanten om met de vereniging in teamverband te schieten.

Het schieten van telkens 1 pijl per ronde is lichamelijk niet erg belastend maar vereist opperste concentratie om het elke ronde voor 1 pijl helemaal goed te doen. De moeilijkheid zit hier meer in het mentale aspect.

Binnen onze vereniging is dit de meest beoefende wedstrijdvorm en zijn we eén van de grootste 25 meter 1 pijl verenigingen van Nederland.

.

Indoor


Indoor is wereldwijd de meest beoefende discipline en wordt verschoten volgens de reglementen van de wereld handboogbond World Archery. 2 x 10 ronden van 3 pijlen op 18 meter.

Er wordt geschoten op een 40 CM blazoen of een Dutch Target (3-spot). Wereldwijd worden indoor wedstrijden georganiseerd, soms wel met 1500 deelnemers! De wedstrijden worden meestal afgesloten met knock-out ronden die de uiteindelijke winnaar bepalen.

Doordat de wedstrijden binnen worden verschoten is er weinig externe invloed zoals wind en of zon/schaduw. Ook door de korte afstand is dit de meest precieze tak van de sport.

Binnen onze vereniging is er een steeds groter wordende groep mensen die deze discipline schieten.

.

Animal Round (3D)


Bij een 3D wedstrijd loop je een parcours van ongeveer 30 doelen meestal door een bosrijke omgeving. Het is een soort van jacht simulatie.

Er word bij 3D niet geschoten op blazoenen maar op imitatie dieren gemaakt van foam. Afstanden variëren tot afstanden van ongeveer 60 meter en zijn meestal onbekend. Afhangend van het type wedstrijd worden er of 1 of 3 pijlen per doel geschoten.

Door de mooie omgevingen waar 3D's meestal worden georganiseerd is deze wedstrijdvorm ideaal voor natuur en wandel liefhebbers. Het gemiddelde parcours is tussen de 3,5 en 5 KM lang.

Binnen onze vereniging is 3D de op één na meest beoefende discipline, meer dan de helft van onze vereniging heeft al minimaal één 3D geschoten en de discipline blijft aan populariteit winnen zowel bij ons als binnen Nederland in zijn geheel.

.

Outdoor (FITA)


De Outdoor wedstrijden kunnen tegenwoordig worden onderverdeeld in drie categoriën.

WA1440
Ook bekend als de vroegere FITA ronde. Bij een WA1440 worden 36 pijlen per afstand geschoten, verdeeld over sets van 6 en/of 3 pijlen.
Er word in totaal op 4 verschillende afstanden geschoten tussen de 30 en 90 meter (afhankelijk van de klasse).

Short Metric
Ook wel bekend als de halve FITA, waar 36 pijlen worden verschoten in sets van 3 pijlen op 50 en 30 meter. In veel gevallen kan bij standaard WA1440's worden aangemeld als Short Metric en start je de wedstrijd zodra deze afstanden worden verschoten.

Olympic Round
Een meer recente toevoeging, hier worden 2 ronden van 36 pijlen geschoten op 1 afstand. Er word hierna afgesloten met een knock-out finale systeem.

Veld


Veldwedstrijden zijn een combinatie van target en 3D wedstrijden. Er word een parcours afgelegd waarbij op verschillende, zowel bekende als onbekende afstanden, word geschoten.

De doelen zijn hier echter blazoenen, waardoor ook op onbekende afstand door te "meten" gericht geschoten kan worden.

Één uniek aspect van deze wedstrijden is de team wedstrijd, waarbij een team bestaat uit één recurve schutter, één compound schutter en één blank schutter. Hiermee is het de enigste tak van de sport waar bewust een samenkomst van de verschillende disciplines wordt vereist.

Run-Archery


Run-Archery is de meest recente aanwinst van de sport. Een biatlon opzet waarbij enkele ronden moet worden gerend en tussen het rennen door moet er worden geschoten.

Indien één of meerdere schoten worden gemist moeten er strafmeters worden gerend. De winnaar is de persoon die als eerste de finish lijn behaalt.

Deze discipline wordt nog lang niet in ieder land verschoten en in sommige landen hebben ze afwijkende versies, zoals Ski-Archery in Scandinavië

Translate »