De Handboogsport

De handboogsport is een van de oudste maar ook meest toegankelijke sporten die er zijn. Hoewel het een moeilijke sport is om meester in te worden, is er maar een lage drempel om het te leren. Zo goed als iedereen kan leren handboog schieten ongeacht leeftijd, geslacht, kracht of lichamelijke conditie. Dit is ook te zien aan het feit dat handboogschieten de eerste olympische sport voor vrouwen was en ook één van de voortrekkers bij het opzetten van de paralympische spelen.

Ook is de handboog sport zeer goed op persoonlijke wensen aan te passen, niet alleen qua trainingen en wedstrijd schema’s. Handboogschieten kan gedaan worden op elk niveau, van spel tot topsport. Maar ook het aantal disciplines geeft ruime variëteit. Hou je van competitie en precisie, dan zal je je vast thuis voelen in de compound of recurve klassen. Wil je je oerinstincten op de proef stellen? Dan is Traditioneel misschien meer je ding. Gezellig een pijltje wegschieten met vrienden? Het 25 meter 1 pijl systeem is zeker iets voor jou. Maar misschien wil je ook gewoon eens vaker de deur uit, een rondje om het blok wandelen wordt misschien al snel een beetje saai, maar een 3D parcours is dan de oplossing, een natuurwandeling met tussendoor een pijltje schieten.

Omdat de sport zo enorm flexibel is, kan het vrij gemakkelijk aangepast worden aan persoonlijke omstandigheden. Een drukke baan? Veel op reis? Misschien heb je juist te veel tijd en weet je niet wat ermee te doen? Ook de tijdsinvestering is geheel op persoonlijke wensen aan te passen. 

Er is maar één vereiste voor de handboogsport, de wens om een pijltje te schieten. Waar een wil is is altijd een weg.

 

 

Leren Handboogschieten

Zo goed als iedereen kan leren handboogschieten, ook is er weinig nodig voor een kennismaking met de handboogsport. Onze vereniging heeft beginners materiaal liggen voor iedereen die eens een keer wil proberen zodat er geen investering nodig is vooraf. 

Een proefles kan altijd tijdens onze jeugd en beginners training op vrijdag avond tussen 19:00 uur en 20:30 uur en is volledig gratis. Neem wel van tevoren contact met ons op om er zeker van te zijn dat er zowel materiaal als een trainer beschikbaar is.

 Voor onze vereniging hanteren wij normaal gesproken een minimum leeftijd van 10 jaar. Heeft u een kind dat jonger is en graag wilt schieten? Ook dan kan u een keer langs komen. De uiteindelijke beoordeling zal door de trainers moeten worden gemaakt, gebaseerd op hoe serieus het kind met de boog kan omgaan en of het kind “groot” genoeg is om ons beginners materiaal te hanteren.

 

Vraag een proefles aan

De handboog

De handboog werd al in het stenen tijdperk gebruikt, de oudste handboog (resten) die ooit gevonden zijn stammen uit 16.000 v.Chr. maar de oudste pijlpunten stammen uit 60-70.000 v.Chr. In die tijd was de boog voornamelijk om te jagen, later werd de handboog ook gebruikt voor oorlogsvoering. Pas veel later, in de middeleeuwen, ontstonden de eerste schutterijen. 

Hoewel de mythologie al vol staat met handboog competities was de eerste geregistreerde competitie in Finsbury (Engeland) in 1583. 3000 Schutters namen deel aan deze competitie. Ook de Nederlandse koning Willem III was een liefhebber van handboogschieten. Hij organiseerde in 1849 een tweedaagse wedstrijd op Paleis het Loo. 

Al aan het begin van de twintigste eeuw stond handboogschieten op het programma van de Olympische Spelen. De laatste Nederlandse Olympische deelname was in Rio 2016. Daar werd het Nederlandse team (Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Mitch Dielemans) zevende in de einduitslag. Sjef van den Berg behaalde individueel de vierde plaats.

Boogsoorten

Er zijn vele soorten handbogen, in het algemeen kunnen deze worden samengevat in 3 groepen:
  • De recurve boog: De olympische stijl boog genoemd naar de dubbele buiging in de latten (curve en recurve). De Revurve is de meest gebruikte boog, dit is ook de boog waar de meeste mensen mee leren schieten.

  • De compound boog: Een boog ontwikkeld voor de jacht, een compactere high tech boog die zorgt voor een lichtere weerstand zodra iemand vol uitgetrokken staat. Deze boog levert de grootste precisie. Door zijn gereduceerde weerstand wordt deze boog ook vaak gebruikt door mensen met lichamelijke beperkingen.

  • De traditionele boog: Bogen zonder extra hulpmiddelen worden vaak gegroepeerd onder traditionele bogen, denk hierbij aan bijvoorbeeld de Engelse Longbow of de Mongoolse ruiterboog.
Translate »